h

Campagne eerlijke lonen succesvol van start

19 oktober 2019

Campagne eerlijke lonen succesvol van start

Foto: SP Leidschendam-Voorburg / SP Leidschendam-Voorburg

Leden én niet-leden waren afgekomen op de bijeenkomst ‘Eerlijke lonen voor iedereen’ in het Veur Theater te Leidschendam. Nico Heijmans was de dagvoorzitter en hielp mede de sprekers bij de les te houden met zijn scherpe vragen. Het akoestische duo Wanderlust maakte veel indruk met hun gevoelige covers.

Frank Futselaar (SP), Linda Vermeulen (FNV), Bastiaan Meijer (ROOD) en Piet de Ruiter (SP) hielden een betoog over actievoeren, de perverse prikkels voor werkgevers, verhoging van het minimum uurloon met daaruit voortvloeiende loongolf en het indexeren van de pensioenen.

Als één van de argumenten om de lonen te verhogen noemde Linda de zogenaamde 'Primark-premie' oftewel het lage-inkomensvoordeel (LIV). Dit heeft negatieve gevolgen voor personeel van o.a. de H&M en de Primark. Deze tegemoetkoming voor werkgevers moet stimuleren dat zij meer mensen (met een laag loon, zoals jongeren) in dienst nemen. Dit werkt echter averechts. Zodra jongeren 'té oud worden' worden zij ontslagen. Vervolgens nemen zij nieuwe jongeren aan en hebben opnieuw recht op deze subsidie. Dit kan niet de bedoeling zijn. Piet vindt dat de winst van de pensioenfondsen gebruikt moet worden om de pensioenen te indexeren. Kortingen kunnen dan achterwege blijven.

In de pauze had iedereen, onder het genot van een drankje, de kans om met elkaar én met de sprekers in gesprek te gaan. Na de pauze hadden was er de gelegenheid vragen te stellen aan de sprekers. Hier werd dan ook gretig gebruik van gemaakt, vragen als:

  • Kan ik niet beter zelf voor mijn pensioen sparen?
  • Wat vind je van het onderhandelingsresultaat?
  • Hoe moeten we een grote actie, zoals bijv. die van de boeren, op touw zetten en wie gaat hiervoor zorgen?
  • Hoe zorgt het verhogen van het minimum uurloon voor een loongolf?
De inhoud van de bijeenkomst sloot aan bij landelijke oproep van de SP dat de lonen omhoog moeten. Wij willen geen Troonrede maar een Loonrede, omdat het tijd is voor rechtvaardigheid! De overheid zou als grootste werkgever van Nederland het goede voorbeeld moet geven! 

SP-leden én niet-leden uit Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Stompwijk maar ook Den Haag en Rijswijk zullen zich inzetten voor rechtvaardige lonen. Samen met o.a. de vakbewegingen en ouderenorganisaties zullen er acties worden georganiseerd om de lonen omhoog te krijgen.

Foto: SP Leidschendam-Voorburg / SP Leidschendam-Voorburg

Reacties

Er is maar een strijd en dat is klasse strijd als die gewonnen is komt er gerechtigheid voor iedereen

Reactie toevoegen

U bent hier