h

SP in actie voor betaalbare huurhuizen en eerlijke huurprijzen

27 februari 2021

SP in actie voor betaalbare huurhuizen en eerlijke huurprijzen

Foto: Wilfried van den Eijnden / Wilfried van den Eijnden

Sandra Beckerman: “Schaf verhuurderheffing af”. Betaalbare huurhuizen moeten er komen, vindt de SP. Dat maakte de partij duidelijk op de bouwlocatie aan de Schoorlaan. Hier stonden ooit betaalbare huizen. De huurders moesten plaatsmaken voor welgestelde en koopkrachtige dames en heren.

Op de bouwlocatie verschijnen nu tuinwoningen van € 755.000 en terraswoningen van € 670.000.

Het lijkt erop dat de plaatselijke politiek van VVD rechts tot GroenLinks alleen voor zichzelf bouwt. Daarmee opende SP campagneleider Piet de Ruiter de actie.

Op de bouwlocatie verschenen 30 borden met de tekst: “Hier betaalbare huurhuizen”. Samen met huurders toverde SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman het billboard van de projectontwikkelaar tijdelijk om met een megaspandoek: “Voor eerlijke huren”.

Beckerman maakte duidelijk dat eerlijke huren mogelijk zijn. De SP kreeg deze maand een voorstel aangenomen om de huren te bevriezen. Dat kan als de verhuurderheffing wordt afgeschaft. Door deze asociale belasting gaan drie maanden huur rechtstreeks naar de staatskas

Dat is de omgekeerde wereld. Zo worden huurders gestraft en villabewoners beloond!

Afschaffing van de verhuurderheffing zorgt er ook voor dat de woningcorporaties Vidomes en WoonInvest meer geld overhouden om bestaande huizen op te knappen, zoals in het Voorburgs Oranjekwartier. Of om betaalbare huizen te bouwen in de Venestraat en Nieuwstraat in Leidschendam.

Beckerman vindt dat de overheid weer de regie moet nemen om de wooncrisis aan te pakken. “Drie kabinetten Rutte hebben de wooncrisis groter gemaakt Het is tijd voor een nieuw Ministerie van Wonen en een nationaal bouwplan. De SP wil tot 2030 een miljoen nieuwe woningen bouwen. Een groot deel daarvan moeten sociale huurwoningen zijn.

Actieleider Piet de Ruiter voegde daaraan toe dat in Leidschendam-Voorburg voor elke gesloopte woning twee betaalbare huurhuizen moeten terugkomen. En tegenover elke villa moeten twee betaalbare koophuizen staan voor mensen met lage en middeninkomens. Zo krijgen starters weer een kans, jagen we jongeren niet langer de gemeente uit en kunnen gewone mensen een betaalbaar huis vinden!

Reactie toevoegen

U bent hier