h

SPOEDDEBAT LEIDSCHENDAM-VOORBURG: HOUD VLIETLAND GROEN EN OPEN

31 januari 2023

SPOEDDEBAT LEIDSCHENDAM-VOORBURG: HOUD VLIETLAND GROEN EN OPEN

Foto: Burgerinitiatief Vlietland / Beoogde bebouwing met vakantievilla's

Op 1 februari is er een spoeddebat in Leidschendam-Voorburg over de plannen voor vakantievilla’s in recreatiegebied Vlietland. De SP-afdelingen in Leidschendam-Voorburg, Leiden en Voorschoten ondersteunen de oproep van het Burgerinitiatief Vlietland om aanwezig te zijn bij dit spoeddebat. Het begint om 19:30 uur in de Raadzaal huize Swaensteyn, Herenstraat 72-74, Voorburg. 

Het spoeddebat vindt plaats naar aanleiding van een brief van de Commissaris van de Koning aan de gemeente Leidschendam-Voorburg. In die brief schrijft de Commissaris dat de gemeente onterecht heeft gezegd dat de provincie voor de bouw van de vakantievilla’s is. De provincie heeft juist een aantal kritiekpunten. Ook is er nooit gezegd dat de provincie het plan zal doorzetten als de gemeente geen toestemming geeft. Dat had Leidschendam-Voorburg wel beweerd in een brief aan haar gemeenteraad. 

Het burgerinitiatief Vlietland heeft vanaf het bekend worden van de plannen mensen georganiseerd tegen de aanleg van de vakantievilla’s. Er werd een petitie opgesteld, die ruim 17.000 keer is getekend. De SP is van mening dat Vlietland een belangrijk recreatiegebied is, waar gratis recreëren mogelijk is voor iedereen. Wij willen niet dat dit wordt omgezet in een resort met dure villas voor enkelen. Al in 2005 ondersteunde de SP daarom protesten tegen een luxe vakantiepark (toen nog met een golfbaan), onder het motto “Vlietland, niet voor de ballen!” 

De bouw van 222 vakantie woningen en 569 parkeerplaatsen in een van de meest verstedelijkte gebieden van Nederland is niet meer van deze tijd. Een gebied van 23 ha groen zal voor gewone burgers niet meer toegankelijk zijn en flora en fauna komen nog meer onder druk te staan. 

Vlietland heeft door de aanleg van de Rijnland Route al fors ingeleverd en zou nu nog verder moeten wijken in het belang van (buitenlandse) toeristen en beleggers. Deze commerciële belangen gaan ten koste van het leef genot en de gezondheid van veel inwoners van Voorschoten, Leiden en Leidschendam-Voorburg. 

Het plan heeft jaren in de ijskast gelegen en gaat nu totaal voorbij aan de maatschappelijke problemen op het gebied van klimaat, wonen en stikstof. Met de kennis van nu, moet dit plan van tafel. 

In het verkiezingsprogramma voor de Provinciale Staten-verkiezingen heeft de SP dit standpunt opgenomen. Een stem op de SP is dus een stem tegen de bouw van vakantievilla’s in Vlietland. 

Reactie toevoegen

U bent hier