h

Sluiten we de rijen of de toiletblokken?

27 maart 2020

Sluiten we de rijen of de toiletblokken?

Foto: Freepik

Massaal applaudiseren Nederlanders voor onze helden in de zorg. Terecht natuurlijk want deze mensen staan dagelijks voor ons klaar in deze onzekere tijden van het corona virus.

Hart verwarmend zijn de vele initiatieven om onze eenzame ouderen te helpen en een een luisterend oor te zijn. Nederland doet het samen! We sluiten de rijen en we moeten solidair zijn Dat roepen nu ook alle politici in koor.

Dat laatste is op zijn zachtst gezegd merkwaardig omdat tot voor kort  het credo was dat de markt alles beter kon dan de overheid en dat eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid de toverwoorden waren waarmee de samenleving vooruit zou worden geholpen.

En dus trad de overheid terug, sloten we verzorgingshuizen en moesten ouderen langer thuisblijven. De publieke sector werd verweesd. En als schoonmakers, onderwijzers, politiemensen en zorgmedewerker de straat op gingen voor meer waardering en een eerlijke beloning vonden veel politici dat maar lastig. Ze zetten vakbonden weg als iets van vroeger tijden en hopeloos ouderwets.

Hoe anders is dat nu? Van Minister-President tot Koning Willem Alexander bepleiten ze solidariteit als hulpmiddel om de corona crisis de verslaan.

Zouden ze dat straks ook doen om de economische crisis die om de hoek staat te verslaan?

Gaan we dan schoonmakers aan het werk houden en beter waarderen? Of sturen we ze laan uit, zoals de CEO van KLM dat deed met hun flexwerkers. Die mogen nu naar  het UWV of de Bijstand, maar pas nadat KLM als eerste zijn hand op hield bij die tot voor kort verfoeide overheid.

En hoe gaat het nu met de mensen in de schoonmaak en de thuiszorg?

Laten we ze hun werk laten doen zonder afdoende beschermingsmiddelen? Zijn dat straks de kwetsbaren of zijn dit de mensen die nu al worden gekwetst?

Zoals het personeel van de Haeghe Groep dat dagelijks de gebouwen in Den Haag schoonhoudt. Zij vallen om en melden zich ziek. En wat is antwoord van de werkgevers? Dan beperken we de schoonmaak en sluiten we toiletgroepen. Ja, echt! En dat in gebouwen waar anderen mensen  met cruciale beroepen werken. Op die manier vergroten we de kans op uitval en het aantal besmettingen. En wat dacht u van de thuiszorgmedewerkers in dat zelfde Den Haag? Die sturen we naar de ouderen die langer thuis moesten blijven. Zonder handschoentjes, zonder mondkapje en met de als enig instructie dat ze ander halve  meter afstand moeten houden van hun cliënt. Een kind begrijpt dat dit onmogelijk is bij mensen die hulp nodig hebben met aankleden, wassen en voeding.

Hoe solidair is dat? De schoonmakers en thuiszorgers mogen nu in hun handen klappen dan zij niet ziek worden.

Veel Nederlanders hopen dat na de corona crisis de solidariteit blijft en dat we het allemaal samen blijven doen. Daar ben ik het harte mee eens . Nu al kijk uit naar de tijd dat de managers en thuiszorgers, CEO’s en schoonmakers de rijen sluiten. Dat ze samen ouderen aankleden en onze toiletten schoonhouden! Zullen we dan weer applaudisseren?

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier