h

SP start actie tegen huurverhoging: "0% = genoeg"

27 april 2020

SP start actie tegen huurverhoging: "0% = genoeg"

Foto: SP / SP

Vandaag viert Nederland geen Koningsdag maar Woningsdag. Maar Woningsdag zou nog veel leuker zijn als iedereen een goede en betaalbare woning heeft. Vorig jaar had al de helft van de huurders moeite met het betalen van de huur. En velen krijgen het nu nog moeilijker, omdat op dit moment veel gezinnen in Nederland door de coronacrisis te maken hebben met een terugval in inkomsten. Maar ondertussen gaan de huren per 1 juli voor velen nog verder omhoog. De SP roept daarom vandaag alle verhuurders op om de huurverhoging te stoppen, want 0% is genoeg! Iedereen kan deze oproep steunen op sp.nl/stopdehuurverhoging.

In een brief aan de “sociale verhuurders” zoals WoonInvest en Vidomes, schrijft de partij dat huurders zich serieus zorgen maken over de huurverhoging. Voor sommigen van hen is het onvoorstelbaar dat zij hun werk verliezen als gevolg van de coronacrisis en daar bovenop worden geconfronteerd met een enorme stijging van hun woonlasten. De huren zouden namelijk mogen stijgen tussen 5,1 en 6,6 procent.

Het goede voorbeeld is er al bij Stichting Duivenvoorde.  Deze verhuurder voor ouderenhuisvesting in Leidschendam geeft het goede voorbeeld, want men verhoogt de huren niet of nauwelijks. Gemiddeld met 0,8 procent en is daarmee dus slechts deze 0,8 procent verwijderd van het SP voorstel tot bevriezing van de huren op 0 procent.

In WoonInvest en Vidomes ziet de SP ook bondgenoten. Samen kunnen ze druk uitoefenen op de regering om de verhuurdersheffing van tafel te krijgen Deze heffing is uitermate onrechtvaardig en kost een huurder gemiddeld drie maanden huur per jaar. Zowel huurders als wooncoöperaties krijgen daar niets voor terug anders dan onnodig hoge huren.

Zowel bij de SP afdeling Leidschendam-Voorburg als bij de Tweede Kamer stromen de reacties  binnen. Van moeders die onbeschermd werken in de thuiszorg en bij thuiskomst op de mat een brief vinden, waarin staat dat de huur van hun sociale huurwoning weer omhoog gaat. Van mensen die hun inkomen verliezen en wel aan het einde van de maand een torenhoge vrije sector huur moeten betalen. Dit raakt ons diep.

Door de de Eerste Kamer werd deze week een motie van SP senator Tiny Kox aangenomen om de huren te bevriezen. Daarmee is het nog niet zeker dat het kabinet dat ook gaat doen.

Per direct de huren bevriezen is noodzakelijk. Wij roepen dan ook iedereen -huurder of niet- die deze mening deelt, op om steun uit te spreken. Zo laten we samen zien dat we willen dat de minister, wethouders en verhuurders deze noodzakelijke eerste stap zetten.

Voor meer informatie:

Arif Gaspersz: 06 13516361 of Henk de Boer: 06 15327371.

Mailen kan ook: leidschendam@sp.nl

Reactie toevoegen

U bent hier